از مناسبت های روز ۲۰ ذی الحجه، ولادت حضرت امام موسی کاظم (علیه السلام) است که در این مطلب مختصری از زندگینامه این امام بزرگوار را خدمت شما بیان می کنیم تا با آشنایی بیشتر با زندگی این امام بزرگوار قدمی در افزایش معرفت نسبت به ولایت برداشته باشیم.
ولادت با سعادت حضرت امام کاظم (علیه السلام)
بنا بر فرمایش امام حسن عسکری (علیه السلام)، حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام)در ماه ذی الحجه سال ۱۲۷ه در «ابواء» بین مکه و مدینه بدنیا آمد.
اسم شریف آن حضرت موسی و کنیه ی مشهورش ابوالحسن و ابوابراهیم است. القاب آن حضرت: کاظم و صابر و صالح و امین است، اما لقب مشهور آن حضرت همان کاظم است یعنی خاموش و فروبرنده ی خشم.
پدر بزرگوارش حضرت امام جعفر صادق (علیه السلام) و مادر آن حضرت عُلیا مخدّره حمیده مصفّاه است.
حضرت صادق (علیه السلام) فرموده اند:«حمیده» تصفیه شده از هر دنس و بدی مانند شمش طلا است، و پیوسته ملائکه او را حراست و پاسبانی می نمودند تا به من رسید؛ به سبب آن کرامتی که از حقتعالی است برای من و حجت بعد از من.
کمال الدین شافعی درباره ی حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) می گوید: او است امام کبیر القدر، عظیم الشأن کثیر التهجّد، مجدّ در اجتهاد، مشهور به عبادات، مواظب بر طاعات، مشهور به کرامات، شب را به سجده و قیام به روز می آورد، و روز را با تصدق و صیام به آخر می رسانید، و به سبب حلم بسیار و گذشتش از جرم تقصیر کنندگان در حقش «کاظم» خوانده شد.
آن حضرت در مقابل کسی که به او بدی کرده بود احسان می کرد، و کسی را که به او جنایتی کرده مورد عفو قرار می داد. به جهت کثرت عبادتش «عبد صالح» نامیده شد و به «باب الحوائج الی الله» معروف شد، زیرا که هرکس متوسل به آن جناب شده به حاجت خود رسیده، کراماته تحار منها العقول.
دلایل ولادت آن حضرت در ماه ذی الحجه:
۱٫ روایت حضرت عسکری (علیه السلام) که فرموده اند:
امام کاظم (عیه السلام) در ابواء بین مکه و مدینه در ماه ذی الحجه سال ۱۲۷ ه به دنیا آمدند.
۲٫ ابوبصیر نقل می کند در سالی که حضرت کاظم (علیه السلام) متولد شدند من در خدمت حضرت صادق (علیه السلام) به سفر حجرفتم (ماه ذی الحجه ایام حج) چون به منزل ابواء رسیدیم حضرت برای ما چاشت طلبید، و غذای بسیار نیکو آوردند. در اثنای خوردن طعام پیکی از جانب « حمیده» عیال حضرت به خدمت آن حضرت آمد و عرض کرد که حمیده می گوید: فرمودید چون اثر ظاهر شد شما را خبر کنم … پس حضرت شاد و خوشحال برخاست و رفت و بعد از اندک زمانی شکفته و خندان برگشت، در حالی که آستین های خود را بالا زده بود. عرض کردیم : خداوند دهان شما ار همیشه خندان و دل شما را شاد گرداند، حال حمیده چگونه است؟ حضرت فرمودند: حقتعالی پسری به من عطا کرد که بهترین خلق خداست…
۳٫ منهال قصاب می گوید: در ایام حج از مکه به قصد تشرف به مدینه بیرون رفتم. هنگامی که به ابواء رسیدم دیدم خداوند مولودی به حضرت صادق (علیه السلام) عطا فرموده است. من زودتر از آن حضرت به مدینه وارد شدم و آن حضرت یک روز بعد از من وارد شد و سه روز مردم را اطعام کرد.
۴٫ (اگر چه احتمالی بیشتر نیست): در ۱۵ ماه ذی الحجه بنابر مشهور ولادت حضرت هادی (علیه السلام) است، و حال اینکه از امام زمان (علیه السلام) این دعای شریف منقول است: اللهم انی اسئلک بالمولودین فی رجب محمد بن علی الثانی و ابنه علی بن محمد المنتجب …
پس کلام امام عصر (علیه السلام) دلالت بر ولادت حضرت جواد و حضرت هادی (علیه السلام) در ماه رجب دارد، و بنا بر روایت ابن عیاش ولادت حضرت هادی (علیه السلام) در ۲ یا ۵ رجب واقع شده است.
از طرفی کنیه مشهور امام کاظم (عیه السلام) ابوالحسن سپس ابوابراهیم است و کنیه امام هادی (علیه السلام) هم ابوالحسن است. شاید مطالبی که در مورد ولادت ابوالحسن (علیه السلام) در ذی الحجه ذکر شده مراد امام هادی (علیه السلام) نباشد، بلکه حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) باشد چرا که روایت ولادت حضرت کاظم (علیه السلام) در ذی الحجه و ولادت امام هادی (علیه السلام) در ماه رجب است.
منابع
- مجمع البیان:ج۹،ص۴۵۷
- دلائل الامامه:ص۳۰۳
- کافی:ج۱،ص۴۷۷
- تاریخ موالید الائمه (ع):ص۳۵
- کشف الغمه:ج۲ص۲۱۲
دیدگاه کاربران ...
تعداد دیدگاه : 0
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.